Doğallığı ve Şıklığıyla Tüm Ahşap Türleri

image

Doğallığı ve Şıklığıyla Tüm Ahşap Türleri

Ahşap doğallığı ve şıklığıyla dekorasyonun vazgeçilmezi haline gelmeyi başarmıştır. Doğal Ahşap; kaliteli, kimyasal olmayan, sağlıklı, kolay temizlenen, uzun ömürlü olması nedeniyle günümüzde insanların en çok tercih ettikleri mobilya çeşitleri arasındadır. Ahşap mobilyaların en güzel özelliği ise her ahşabın kendine özgü doğal dokusu bulunmasıdır. Günümüzde yapaylığın artmasıyla insanların doğaya olan özlemi de gitgide artmaktadır. Bu doğrultuda ahşap masa ve sehpalara talep gitgide artış göstermektedir. Ahşap malzemenin en güzel tarafı ise doğal, organik ve çevre için geri dönüşümlü bir ham madde olması ile küresel ısınma tehdidine karşı alternatif ürünlerin başında olmasıdır.

Ahşap Türleri Nelerdir?

Binlerce türü ve her türe özgü farklı özellikleri olması sebebiyle ahşabı kullanım alanına göre seçmeniz gerekir. Bu türlerden en çok kullanılanları Persona Mobilya olarak sizin için derledik.

Masif Ahşap: Çok büyük olması dolayısıyla işlenmesi zor olan bu ahşap türü kütlesel bakımdan kendi ağırlığının dışında bir ağırlık içermemektedir. Masif ahşap hiçbir kimyasal işlemden geçirilmeden sadece ağacın istenilen biçilmede kesilmesi ve şekillendirilmesi ile elde edilen saf ahşap malzemedir. Uzun ömürlü ve şık görünümlüdür. Doğal olan masif ahşap zor bulunan ve oldukça pahalı bir ahşap türüdür.

Kontrplak Ahşap: Belirli incelikte kesilmiş ağaç levhaların tutkalla üst üste yapıştırılmasıyla elde edilir. Yapıştırma işlemi yapılırken levhaların lif yönleri birbirini 90 derecelik açıyla kesecek şekilde yerleştirilir, böylece lifler her yönden birbirini destekler ve malzemenin direnci artar, zamanla şekil değiştirmesi önlenir. Darbelere karşı oldukça dayanıklıdır ve genellikle çekmece yapımında kullanılır.

Sunta Ahşap: Talaşların yüksek basınç ve sıcaklık altında sıkıştırılması ile oluşur. Geçmişte su ve ısı direnci düşük olan bu ahşap türü, günümüz gelişen teknolojisiyle bir hayli dayanıklı hale gelmiştir.

MDF Ahşap: Ağaç liflerinin kimyasallar ve yüksek ısı altında preslenmesiyle levha haline getirilir. Kenarları dâhil her noktasına kolaylıkla şekil verilebilen nu ahşap suntaya göre neme daha dayanıklıdır. Vida ve çivi tutma kabiliyeti yüksek, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Tüm bu özelliklerinden dolayı ve seri üretime uygun olmasından dolayı mobilya üretiminde en çok kullanılan ahşap türüdür.

Lamine Ahşap: Farklı ölçülerdeki bağımsız ahşap parçaların kontrollü endüstri koşullarında ve özel bağlayıcılarla tutkallayıp, birleştirilmesi ile elde edilir. Doğal kaplamalı ahşaptan farkı mdf ve sunta üzerine PVC çekilerek yapılmasıdır. Parke yapımlarında sıklıkla lamine ahşap kullanılır.

Kontratabla: Kontrplak gibi üst üste yapıştırılan ahşap levhalardan oluşur. Kontrplaktan farklı olarak eşit kalınlıkta levhalar yerine ortada kalın bir tabaka ve iki yüzüne yapıştırılmış ince levhalardan oluşur. Bu sayede zamanla çatlaması önlenir. Neme dayanıklıdır.